The 16 personalities and me

23:21


Malé varovanie pre tých, čo majú plné zuby školy a prijímania nových informácií, prvá polovica tohto článku je náučná. :D Ak vás ale zaujímate vy sami, v čom ste dobrí a čo vás robí tým, čím ste, čítajte ďalej. :)

Poslednú dobu som veľmi, veeeľmi zaujatá MBTI osobnosťami. Pre tých z vás, ktorí s nimi nie sú oboznámení - a teraz so mnou vydržte, bude to asi trošku chaotické, ale budem sa snažiť vysvetliť to čo najjednoduchšie. Jedná sa o 16 druhov osobností založených na teórii psychológa Carla Junga, a zostavených Myersovou a Briggsovou (z čoho pochádza skratka MBTI ejkejej Myers-Briggs Type Indicator). Po svete behá plno špecialistov, ktorí by vám za nelacný peniaz vedeli zistiť, ktorý typ ste vy, ale keďže nie všetci sme milionári, na internete je kopa testov, ktoré vám môžu pomôcť zistiť, ktorá osobnosť ste. Ak sa pýtate, prečo by ste to robili, tak vám poviem asi toľko, že som si nikdy o sebe neuvedomila viac, ako keď som si prečítala charakteristiku mojej osobnosti. Vedieť, aký ste typ, vám môže otvoriť oči v mnohých veciach, môže vám to pomôcť nájsť svoje ideálne zamestnanie, respektíve zistíte, v čom vynikáte, možno spoznáte sami seba na celkom inej úrovni.

Keď si robíte test, vaše odpovede vykalkulujú štyri písmenká:
Introvert x Extrovert - ako ľudia získavajú svoj hlavný zdroj energie, či z ľudí okolo seba (extrovert), či zo svojho vnútorného sveta (introvert)
INtuitive x Sensing - ako ľudia získavajú informácie, či sa riadia svojou intuíciou a myšlienkami, teda sú viac inklinovaní k teóriám (intuitive), alebo faktami a skutočnosťou, a radšej si chcú veci vyskúšať vlastnoručne (sensing)
Thinking x Feeling - ako ľudia spracovávajú informácie, či u nich prevláda logika a kritické riešenie problémov (thinking), alebo dajú na svoje pocity a emócie (feeling)
Judging x Perceiving - ako ľudia narábajú s informáciami, či sú organizovaní a držia sa vopred stanovených plánov (judging), alebo či sú viac spontánni a nechávajú dvere otvorené iným možnostiam (perceiving) 

Tento test vám nielen že vykalkuluje štyri písmenká, ktoré určujú vašu osobnosť, na základe tohto kódu zistíte, ktoré z kognitívnych funkcií máte a používate. Každá jedna osobnosť má zafixované štyri (intuition, sensing, thinking, feeling) a každá z týchto funkcií môže byť buď introvertná, alebo extrovertná.


Takže ak už viete svoju osobnosť, môžete si v tabuľke nájsť svoje 4 kognitívne funkcie. (Z čoho vlastne v skutočnosti používate len prvé dve, keďže zvyšné dve sa vám polovicu života len vyvíjajú a používať ich začnete až približne v 50-tke.)

Takže to by bolo všetko z tej vysvetľovacej časti, len pre zhrnutie zjednodušená verzia: je 16 druhov osobností, z čoho každá osobnosť má zafixované 4 kognitívne funkcie, z ktorých naozaj (zatiaľ) používa len prvé dve.

No a keď už sme sa konečne dostali cez tento mega dlhý úvod, kam som sa chcela dostať je to, že po tom, ako som si spravila nekonečný počet týchto testov, aby som si bola istá svojím výsledkom, zistila som, že ako INFJ je pre mňa ťažké cítiť sa, že zapadám, naopak zase veľmi ľahké cítiť sa osamelá (teda samozrejme, to som o sebe vedela už aj pred tým, než som si spravila testy, ale tie mi len vysvetlili, prečo to tak je, chápeme sa) a keď ma tak akosi prirodzene zachytil ošiaľ a ja som trávila hodiny v knižnici na počítači čítaním o všetkých možných osobnostiach a ich funkciách a akú majú vzájomnú interakciu miesto toho, aby som písala článok na žurnalistiku, našla som veľa odpovedí pre seba samú.

Po prvé, INFJ je najviac ojedinelý typ, je ich menej než 1%, čo môže byť dôvod, prečo si len tak ľahko nerozumejú s druhými a prečo sa môžu cítiť osamelí. Navyše, INFJ sú ľudia, ktorí majú radi hĺbku, ktorí sú si naozaj blízki len s dvoma ľuďmi, hoci sa bavia so šestnástimi. INFJ hľadajú to niečo, čo ich k ľuďom priťahuje a čo ich s nimi spája, a nájdu to len u veľmi malého množstva iných. A taktiež, že hoci sme introverti, dlhodobejšia samota vplýva na INFJ veľmi zle, keďže sú to ľudia a okolité emócie, ktoré nás napĺňajú, vzhľadom na to, že INFJ oveľa radšej riešia problémy druhých ľudí, než tie svoje vlastné.

A keďže ako INFJ očakávam od priateľstiev hĺbku, lad a akési vnútorné spojenie, zo stretávania nových ľudí môžem často ostať frustrovaná - alebo občas až príliš unesená tým, ako veľmi sme si rozumeli. Ehm ehm Felix? Anyone? A presne pre tento dôvod som donútila svojich blízkych, alebo respektíve ľudí, s ktorými udržiavam kontakt, aby si ten test spravili, aby som lepšie rozumela nielen im, ale aj sebe, a zistila, ku ktorým typom ma to najviac priťahuje.

Moji najlepší kamaráti mali výsledok INFP a INFJ, čo ma dojalo až k slzám a ja som sa v mysli hneď vrátila o 6 rokov dozadu, kedy som so svojím INFJ mala prvý poriadny rozhovor, a už vtedy som bola zaskočená tým, ako rýchlo som si s týmto človekom sadla po všetkých stránkach, keďže sa mi to nestávalo často. Do dnes mi je drahý, hoci sa vídame dva-trikrát do roka. Čo sa INFP týka, tak síce majú naše osobnosti celkom protichodné funkcie (INFP má introvertné cítenie a extrovertnú intuíciu, zatiaľ čo INFJ má introvertnú intuíciu a extrovertné cítenie), pekne sa dopĺňajú a odzrkadľujú a navzájom si lichotia. INFP a INFJ sú si najviac podobné medzi osobnosťami a často je ťažké povedať medzi nimi rozdiel.

Taktiež som zistila, že ako potenciálni partneri ma najviac priťahujú ENFP a ENTP typy. Veľa zdrojov tvrdí, že ENxP sú pre INFJ prirodzenými partnermi, keďže ich dominantná funkcia (extrovertná intuícia) ladí s našou dominantnou funkciou (introvertná intuícia), takže sú vlastne ako "dve strany jednej mince". Čo znamená, že ENxP radi rozprávajú o svojich myšlienkach a teóriách, a INFJ ich radi počúvajú a ich teórie rozvíjajú, keďže sú sami plní nápadov a teórií, ale ťažko sa im o nich rozpráva len tak s hocikým. Taktiež som ale našla, kde vo vzťahu ENxP a INFJ môžu nastať problémy.

ENFP a INFJ majú všetky funkcie rovnaké, až na to, že tam, kde ENFP sú extroverti, INFJ sú introverti a zas naopak, čo v podstate znamená, že to, čo ENFP dávajú svetu najavo, INFJ schovávajú v sebe, a to, čo INFJ povedia nahlas, si zas ENFP nechá pre seba - napríklad ENFP majú introvertné cítenie a emócie riešia vnútorne, zatiaľ čo INFJ majú extrovertné cítenie a preferujú sa o svojich emóciách rozprávať; a tak sa môže stať, že títo dvaja budú mať problém rozumieť pocitom toho druhého. Čo sa týka ENTP a INFJ, môže tu nastať podobný problém, keďže ENTP sa riadia logikou a nie emóciami, narozdiel od INFJ.

Okrem toho som zistila, že väčšina mojich priateľov sú introverti a že najviac ma to ťahá k NF typom, a že moji extrovertní priatelia sú zase ľudia, ktorí ma vždy vedeli vytiahnuť von zo svojej ulity, bez toho, aby si to ktorýkoľvek z nás uvedomoval.

Skončila som svoje bľabotanie, teraz je rad na vás, aby ste si spravili tento osobnostný test a naučili sa o sebe niečo nové! :) Možno zistíte, že ste ENxP, a v tom prípade mi na vás nechajte čiselko a pôjdeme na rande. ;) Nezabudnite mi potom do komentárov napísať, čo vám vyšlo!

Moje dve obľúbené stránky, kde si test môžete spraviť (v angličtine):
http://www.16personalities.com/
http://www.humanmetrics.com/cgi-win/jtypes2.asp

Poprípade ak by ste preferovali spraviť si test v slovenčine:
http://www.emiero.sk/mbti-test/60/
Mitchie

P.S. Keď si spravíte test a zaujímalo by vás, ktorá osobnosť je váš "ideálny partner", našla som formulku (zdroj), podľa ktorej zistíte, s kým by vám to najviac klapalo, respektíve ku komu vás to najviac priťahuje. :) Len si prehoďte písmenká vo svojom kóde podľa nasledovného vzoru:

Extrovert to Introvert
Feeler to Thinker
Judger to Perceiver
Sensor to Sensor
iNtuitive to iNtuitive

Takže INFJ má svoju soulmate v ENTP, pre ISTJ je ideálnym partnerom ESFP, a tak ďalej, hádam sa z toho budete vedieť vysomáriť.

You Might Also Like

7 comments

  1. INFP here. :D Test som si robila dávno pradávno, ešte na začiatku tretiaku (čo zase tak dávno nebolo, keďže som štvrtáčka, ale chápeš, znelo to dramaticky) a my sme na občianke brali psychológiu, všetky tie veci (ktoré ma inak nudili :D) ako delenie osobností. A tak som si raz sadla, googlila už vtedy mi vyhodilo tento tesr, ale bola som akože "nah". A potom som googlila aj čosi s future job alebo také a vtedy mi zas vyhodilo ideal job pre... netuším, asi to bolo ENTJ alebo čosi také. A vo vlastnej zvedavosti som si našla celý test a urobila si ho. A odvtedy ešte niekoľko a niekoľko a vlastne veľa ďalších a vždy mi vyšlo INFP.
    Čo sa týka mojej povahy alebo "personality" tak nás INFPs je vraj 1% v celej populácii (aspoň tu to tak je http://www.emiero.sk/typologie-osobnosti/INFP/) a som rojko, čo vlastne sedí. Také tie najvýraznejšie vlastnosti - nerada som /sme, whatever chápeš/ v centre pozornosti, unikám do sveta fantázie a nesústredím sa poriadne, zle znášam stres a nátlak. Známi INFPs - Orwell, Tolkien, princezná Diana... :D
    Rada tieto osobnosti študujem (ponovom tie testy dokonca robím pre postavy v poviedkach, čo už je fakt a little extrém, ale ono mi to aspoň detailnejšie pomôže. whatever).
    Btw, skvelý článok! :)
    (Fajka lenivá prihlásiť sa na mail)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. !! INFP sú úžasní, najúžasnejší! Special snowflakes :D úplne bez srandy, INFP sú totálne výnimočné osobnosti a milujem vás.
      inak som rada, že si čítala a komentovala, hrozne si ma potešila :))
      inak to že si robíš osobnostný test pre postavy v poviedkach :DDD čosi! Podľa mňa je to hrozne super nápad a pomôže ti to urobiť ich viac trojrozmerné :) a ako tak sledujem seba a ako na celom tomto MBTI závisláčim už mesiac, neprekvapilo by ma, keby som to zachvíľu začala robiť aj ja :D spýtaj sa ma o týždeň a poviem ti ktorá osobnosť je Krteček alebo Ferdo Mravec ;D
      ďakujem za komentár!! :)
      -M.

      Odstrániť
    2. Awwwwwww, cením-e si to! Let's be special snowflakes together :D a čo sa tých testov týka, tak zatiaľ som to urobila iba do poviedky, ktorú píšem s kamarátkou (každá urobila svojej postave). Zatiaľ len tam, pretože tam som mala najväčšiu istotu v otázkach a najväčšmi som mala premyslený dej a všetko. Jedná sa o poviedku Yin and Yang (#reklama :DDD) a Gwen, tá moja postava, je ENFP. Yas, kamarátkina postava, je INTJ.
      A ako sa poznám, akonáhle domyslím dej zvyšných poviedok, začnem to robiť aj ostatným postavám :D:D:D a o týždeň sa ťa teda budem pýtať, nezabudnem! :DDD

      Odstrániť
  2. Hoci som si po prečítaní tohto článku povedala, že si ten test spravím zajtra, s čistou hlavou, nedalo mi to :D A spravila som si i jeden anglický a jeden slovenský (či som náhodou nejakú anglickú otázku nepochopila zle :D) a v oboch mi vyšlo ENFJ a prečítala som si i tie popisy a celkom to i sedí :D
    A už som to poslala mojim kamarátkam, tak uvidím, čo im vyjde :D
    beelievin.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aww dvaja moji blízki kamaráti sú ENFJ, ENFJ sú super <3 som rada, že si si spravila test, dúfam, že si sa aj naučila čosi nové o sebe!! :) -M.

      Odstrániť
  3. Lol s MBTI som sa stretla už dávnejšie, robila som si test na tej stránke 16personalities (dokonca som to spomínala aj na blogu) a vyšlo mi INTP. O snáď aj rok neskôr som to skúsila znova a vyšlo mi zas :D
    Narozdiel od teba som sa v tom ale nejak nenašla, keďže INTP sú podľa všetkých popisov úplne géniovia a známe INTP osobnosti sú Einstein a podobne :DDDD
    Tiež moje dve najlepšie kamarátky plus Janelle sú INFP :D Asi mám typ lol :D
    Inak aj ja som robila ten test mojej postave April z poviedky, ktorú s Janelle momentálne píšeme a asi ju nečítaš a vyšlo jej ENTP :D
    Skúsim ešte asi tú druhú stránku, uvidíme čo z toho bude :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj Bajľoš nečítam teraz nič, každý týždeň mám teraz nejakú esej do školy a navyše som rada keď mám internet :D ale viem že píšete a aj som sa na to zbežne pozrela, ale asi to bude musieť počkať keď budem mať viac času no :D
      no ale ak si myslíš že ten výsledok na teba nesadne, potom asi nebudeš veru INTP :D ono tieto internetové testy treba brať trošku s rezervou a skôr ako základ od ktorého sa odpichnúť, ja som si tých testov spravila naozaj plno kým som došla k záverom :D verím že sa čoskoro nájdeš Bajľuška :D
      -M.

      Odstrániť

Recommended

Say YES to living away from home!

Čoskoro sa vraciam späť do Glasgowa a už niekoľko týždňov z toho mám mierny freak out hneď z niekoľkých dôvodov, ale to nie je podstatn...